Johann Heinrich Pestalozzi

Prima pagină » Johann Heinrich Pestalozzi

Johann Heinrich Pestalozzi

Unul dintre cei mai cunoscuți reformatori ai sistemului educațional din lume, Johann Heinrich Pestalozzi a trăit în perioada 1746-1827, fiind foarte apreciat în calitate de educator, scriitor, filozof și om politic. A condus, de asemenea, un orfelinat, a lucrat ca profesor și și-a înființat propriul institut educațional. El considera că toți copiii, băieți sau fete, bogați sau săraci, de la oraș sau de la țară, ar trebui să fie învățați împreuna.

Viziunea lui Pestalozzi asupra lumii a fost punctul de plecare pentru metoda sa pedagogică. Ideea sa de educație populară generală era ceva complet nou în acea vreme. La fel și noua sa metodă de predare, așa-numita educație elementară. Pestalozzi a anticipat mult în pedagogia sa, fapt confirmat de cercetările ulterioare în psihologie și științe umane.

El diferențiază trei zone: puterile capului, ale inimii și ale mâinii. Capul simbolizează partea spirituală și intelectuală, inima partea emoțională, iar mâna partea tehnică. Pestalozzi scrie:

„Perspectiva, limbajul și dragostea sunt fundamentul comun al educației umane.”

„Perspectiva, limbajul și dragostea sunt fundamentul comun al educației umane.”

JOHANN HEINRICH PESTALOZZI

Sarcina profesorului în școală este de a dezvolta în continuare „puterile minții”, adică formarea unui învățământ de drag. Acest lucru înseamnă că profesorul vorbește cu mintea elevului, astfel încât să se simtă înțeles și acceptat. Relația profesorului cu elevii, dar și legătura dintre elevi sunt în prim-plan pentru Pestalozzi. Această legătură și orientarea elevilor către profesor sunt cele mai importante condiții pentru învățare.

Scopul lui Pestalozzi este ca ceea ce învață elevul să rămână în mintea acestuia, să nu se piardă informația. Preocuparea sa este să proiecteze lecțiile clar și să implice toate simțurile elevilor.  Prin urmare, Pestalozzi solicită combinarea predării teoretice și practice în aceeași măsură precum și învățarea unei noi limbi străine. Această abordare a găsit și recunoaștere internațională. Țări precum Germania, Franța și Anglia s-au orientat pe metodele lui Pestalozzi.

Pentru el, obiectivul principal este umanitatea. Și acest lucru se poate realiza numai dacă educația inimii are prioritate în fața educației intelectuale. Desigur, este important ca elevii să dobândească cunoștințe și abilități. Odată cu formarea educației din inima elevului, în primul rând, Pestalozzi arată că există mai mult decât învățarea unor materii școlare individuale. Este vorba despre întreaga persoană, despre dezvoltarea echilibrată a capului, a inimii și a mâinii.

Un citat din Pestalozzi despre scopul educației spune:
Să trăiești în demnitate, să fii fericit și să fii util pentru ceilalți: acesta este scopul educației”.